Ducele de Caxias

E unul dintre oamenii nascuti, crescuti si formati de sistem. A fost un conservator, asa dupa cum se poate vedea si in poza, care a luptat impotriva oricui se opunea ‘oranduirii’. Este vazut de brazilieni ca un om care a urmat intotdeauna ordinele primite si chiar daca azi atitudinile lui par de neinteles (de exemplu ducele a fost intotdeauna pentru mentinerea sclaviei), in acele vremuri tulburi si ‘degenerate’ (jumatatea secolului XIX) actiunile lui au fost indreptatite.

Primul titlu de noblete -Baron de Caxias- il primeste in 1841, dupa ce starpeste o revolta a saracimii dintr-un stat din nord-estul Braziliei numit Maranhao. Titlul de noblete face referinta la orasul Caxias din Maranhao, care a fost campul de batalie pentru victoria decisiva a trupelor imperiale contra rasculatilor.
In 1845 reuseste sa negocieze un tratat de pace si astfel pune capat unei revolte in statul Rio Grande de Sud(Rio Grande do Sul), revolta generata de unele taxe vamale impuse de statul brazilian pe carnea de vita produsa de proprii fermieri din acest stat, favorizind astfel pe fermierii argentinieni si cei din Uruguay.
In 1852 devine marchiz de Caxias in urma unor campanii militare incununate de succes contra dictatorilor Rosas din Argentina si Oribe din Uruguay.
Apogeul carierei sale militare il atinge in razboiul din Paraguay(1864-1870) unde gratie calitatilor sale militare(foloseste baloane pentru recunoasterea pozitiilor armatei inamice), reuseste sa castige o serie de batalii contra armatei din Paraguay si in final captureaza orasul Asuncion(ianuarie 1869).
Dupa acest razboi ii este oferit titlul de duce, fiind singurul brazilian care obtine titlul datorita meritelor proprii si singurul brazilian in afara familiei nobiliare de Braganza care obtine acest titlu.
Participa la viata politica braziliana devenind consilier de stat, presedinte al consiliului de ministri, ministru de razboi inainte de a se retrage la ferma din Santa Monica unde moare in 1880.
Interesant este ca dupa moarte – intre 1880 si 1923 – ducele este practic uitat, fiind amintit doar la momente festive, cum ar fi centenarul nasterii sale. In 1923, ziua de 25 august(ziua de nastere a ducelui) este declarata Ziua Soldatului, pentru amintirea serviciului sau pus in slujba armatei braziliene.
In 1949, intre 19 si 25 august a fost declarata saptamana de sarbatoare pe tot teritoriul brazilian. Ducelui de Caxias i se aduc omagii si este inmormantat a doua oara, de data aceasta in Rio in Panteonul Ducelui de Caxias (Panteao Duque de Caxias).

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.