Chico Mendes

Chico Mendes s-a născut pe 15 decembrie 1944, in provincia Xapuri, intr-o familie de seringueiros (pădurari care trăiau din extracţia latexului din arborii de cauciuc). A crescut cu părinţii lui şi cei 2 frati mai mici, in mijlocul pădurii, la o oră de mers de cel mai apropiat vecin.
Ca şi copiii altor pădurari, Chico n-a fost niciodată la şcoală- şcolile erau interzise de către proprietarii pădurilor de arbori de cauciuc. La 9 ani, Chico era deja un seringueiro (pădurar care extrăgea latex din arborii de cauciuc). Se scula inainte de răsăritul soarelui, se ducea în pădure şi tăia coaja a 200 de arbori de cauciuc. După ce colecta latexul, Chico se întorcea acasă şi lucra până târziu, extrăgând cauciucul.

În 1962, Euclides Tavora a venit in zonă şi i-a arătat un lucru pe care Chico nu-l văzuse niciodată-un ziar. În final, străinul l-a învăţat pe Chico sa citească şi să scrie.
În 1964 preşedintele Joao Goulart este înlăturat de la putere de generalii conduşi de Castelo Branco. Când generalii s-au uitat la Amazon, au vazut o comoară de exploatat şi milioane de kilometri pătraţi de junglă în care puteau ascunde comunişti ca Fidel Castro, Che Guevara sau Euclides Tavora- mentorul lui Chico Mendes.
După puciul generalilor din 1964, Chico urmează sfatul lui Euclides Tavora şi se alatură Sindicatului lucrătorilor rurali din Brasileia (o regiune din statul Acre), condus la acea vreme de un om numit Wilson Pinero.
Cam în acelaşi timp, guvernul militar a iniţiat un plan numit “Operaţiunea Amazonia” (Operação Amazônia). Era un plan măreţ care avea ca ţintă să integreze regiunea Amazonului cu restul Braziliei şi să o apere de expansiunea comunistă.
După ce americanii au inventat cauciucul sintetic, generalii au decis să elimine orice suport acordat muncitorilor care extrăgeau cauciucul natural, în schimb au sprijinit crearea în zona Amazonului a unor mari ferme de bovine. Pe masură ce fermierii (fazendeiros) au intrat tot mai adânc în pădurea Amazonului să taie arborii ca să faca loc de păşuni, le-au ordonat pădurarilor care locuiau acolo să plece.
Wilson Pinero s-a folosit de sindicatul pe care-l conducea pentru a începe o mişcare de rezistenţă împotriva fermierilor. Imediat ce unul dintre pădurari primea ordin de evacuare, răspândea vestea şi organiza grupuri de pădurari care stăteau pe acel teren, refuzând sa plece de acolo. Fermierii au raspuns angajând bandiţi numiti “pistoleiros” ca să puna în aplicare ordinele de evacuare. Pădurarii au inceput să plece. Pinero a refuzat sa se predea.
Pinero si Chico Mendes au pornit un marş de 300 de oameni (intre care erau preoţi si călugariţe) spre casa unui pădurar unde fermierii îi trimiseseră pe bandiţi ca să-i dea afară pe pădurari.
Chiar dacă padurarii (seringueiros) aveau drept arme nişte cuţite şi seceri, i-au făcut pe bandiţi să plece de
acolo.
Drept răspuns, fermierii s-au întâlnit şi au întocmit o listă de “agitatori comunişti” care-i cuprindeau pe capii răzmeriţei: Wilson Pinero, Chico Mendes, Gomercindo Alves, Preotul Moarci.
Fermierii au pus la bătaie sume mari de bani pentru ca să-i asasineze pe cei din capul listei.
Pe 21 iunie 1980, Wilson Pinero e asasinat chiar in faţa Sindicatului lucrătorilor condus de el.
După acest asasinat, pentru că politia nu a găsit niciun vinovat, pădurarii s-au razbunat după o săptamana omorându-l pe unul dintre fermieri, cel considerat vinovat de asasinarea lui Pinero.
După această crimă, poliţia arestează sute de pădurari şi emite mandat de arestare şi pe numele lui Chico Mendes, deşi acesta nu a fost prezent la locul crimei fermierului.
Chico fuge în junglă. Conform lui Joao Branco, Chico Mendes s-a întors după ceva timp în oraş şi a început să negocieze cu fermierii condiţiile pentru ca pădurarii să fie strămutaţi. Se pare că fermierii acceptaseră să construiască o şcoală pentru copiii pădurarilor săraci şi să-i facă o casă şi lui Chico.
Însă prin 1986, Chico refuză să mai negocieze cu fermierii. Motivul? Printr-o jurnalistă – Maria Allegretti, Chico Mendes ajunge să-i cunoască pe unii dintre ecologiştii din Washington, printre care şi Steve Schartzmann. Cu ajutorul lui Steve, Chico Mendes ajunge la Washington şi pledeaza cauza păstrării padurii tropicale din Amazon.
Conform spuselor soţiei sale Ilzamar Mendes, ecologiştii l-au făcut pe Chico să se creadă mai în siguranţă decât era cu adevărat. Chico refuză să mai negocieze cu fermierii, refuză ajutorul bisericii şi îşi foloseşte influenţa internatională pentru a crea rezervatii naturale acolo unde erau pădurile de arbori de cauciuc şi chiar reuşeşte cu ajutorul ecologiştilor să blocheze construcţia unui drum in Amazonia, acelaşi drum pe care fermierii îl doreau construit ca să-şi ducă produsele lor pe piaţă.
Ecologiştii sperau să-l protejeze pe Chico ţinându-l pe prima pagină a ziarelor internaţionale, dar strategia lor a dat greş.
Pe 8 decembrie 1988, Chico spune într-un interviu acordat jurnalistului Edilson Martins de la Jornal do Brasil: “quero ficar vivo para salvar a Amazônia” (vreau să rămân în viaţă pentru ca să salvez pădurea amazoniană).
Interviul trebuia publicat în Jornal do Brasil pe 18 decembrie, într-o duminica, dar n-a fost publicat pentru că Chico Mendes nu era suficient de cunoscut în Brazilia.
Pe 22 decembrie 1988 Chico Mendes e asasinat.
Pe 25 decembrie 1988, interviul cu Chico Mendes din Jornal do Brasil este în sfârşit publicat.

http://www.chicomendes.com/

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.